Product 1.4.8-3 Vergroting biodiversiteit buiten NNN
Omschrijving
Het Planbureau voor de Leefomgeving heeft in een evaluatie van het Natuurpact aangegeven dat Nederland met het huidige beleid tot circa 65% doelrealisatie zal komen voor de gunstige staat van instandhouding van de Vogel- en Habitatrichtlijnsoorten (VHR). Dat betekent dat er nog een flinke opgave blijft liggen waarover provincies en het Rijk momenteel in gesprek zijn. De provincie Zuid-Holland zoekt een belangrijk deel van haar invulling in de vergroting van de biodiversiteit buiten de begrenzing van het NNN en Natura 2000.
Daarvoor heeft de provincie, gevonden in nauwe samenwerking met gebiedspartijen en andere netwerken, de Visie Rijke Groenblauwe Leefomgeving uitgewerkt. In de Visie wordt een uitwerking gedaan voor onder meer de versterking van de biodiversiteit buiten de begrenzing van het NNN en Natura 2000. De provincie Zuid-Holland wil samen met partners komen tot een rijke groenblauwe leefomgeving. De provincie wil de huidige groenblauwe aanpak verbreden naar beleven, benutten én beschermen. Daarbij wordt de betekenis van groen en water voor mensen en de verbinding van maatschappelijke opgaven - bijvoorbeeld verstedelijking, economie en klimaat - centraal gesteld. .
Zuid-Holland zet onder meer in op de vergroting en versterking van de biodiversiteit in de stad, vergroting natuurwaarden in waterbergings- en recreatiegebieden en tijdelijke natuur.
Zo stimuleert de provincie bijvoorbeeld de participatie van burgers en bedrijven in het groen. We werken daarbij samen met diverse partners aan de versterking van de band van de inwoners in Zuid-Holland met het groen in de provincie. Dit doen we door mensen te betrekken bij de natuur, het stimuleren van burgerparticipatie en het faciliteren van initiatiefnemers en vrijwilligers.
Uitvoeringsresultaten 2019
Natuur in de stad
De natuurgebieden in Zuid-Holland vormen zo’n zes procent van het provincieoppervlak. Een veel groter deel van Zuid-Holland is stedelijk gebied. Daar ligt de komende jaren ook een grote verstedelijkingsopgave. Door hier samen met partners natuur in de stad te beschermen en te versterken, dragen wij bij aan de biodiversiteit in Zuid-Holland. Biodiversiteit draagt hier onder andere bij aan de gezondheid, klimaatadaptatie en aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat. Op 4 oktober 2018 is hiervoor met 35 publieke en private partners het Convenant Klimaatadaptief Bouwen ondertekend. Met dit convenant verbinden partners zich om te streven naar minder wateroverlast, meer biodiversiteit, minder hittestress, minder langdurige droogte en minder nadelige gevolgen ervan en minder bodemdaling en minder nadelige gevolgen ervan.
Groenblauwe schoolpleinen
Eén van de maatregelen om meer natuur in de stad te krijgen is het vergroenen van schoolpleinen. In 2018 is naar aanleiding van een motie gewerkt aan een website met informatie over groenblauwe schoolpleinen. Daarnaast is een fonds opgezet met het Prins Bernard cultuurfonds om de uitvoering van de vergroening te ondersteunen. Begin 2019 zal de website beschikbaar zijn en kunnen scholen een beroep doen op het fonds.
Soortenbeleid
De provincie is begonnen met het uitwerken van het soortenbeleid vanuit de Wet natuurbescherming. Hierbij wordt ook gekeken naar soorten binnen het stedelijke gebied. Als onderdeel van de uitwerking zijn er icoonsoorten benoemd. Uitgangspunt hierbij is dat als het goed gaat met de icoonsoorten, dan gaat het goed met de Zuid-Hollandse natuur. Deze uitwerking is vertaald in een nieuwe subsidieregeling die eind 2018 voor het eerst is opengesteld. In overleg met de stadsecologen van de grote steden is een start gemaakt met het in beeld brengen van het gemeentelijk natuurnetwerk om te bepalen of en waar het natuurnetwerk van de steden aansluit bij het groenblauwe netwerk buiten de steden.
Landschapspark Zuidvleugel
In 2017 is de verkenning naar het stedelijk landschap en de groenblauwe structuur Zuid-Holland afgerond. Dit is verder uitgewerkt in het Landschapspark Zuidvleugel. In 2018 is Landschapspark Zuidvleugel als toekomstperspectief verankerd in de Visie Rijke Groenblauwe Leefomgeving. Ook zijn pilots benoemd voor nadere uitwerking met partners in de Uitvoeringsagenda. In het Landschapspark Zuidvleugel spelen groenblauwe verbindingen tussen buitengebied en stad een grote rol.
De provincie Zuid-Holland staat voor een landschappelijke uitdaging in de meest verstedelijkte regio van Nederland. Het landschap in, om en tussen de stedelijke gebieden, loopt achter ten aanzien van beleving en toegankelijkheid, is gefragmenteerd en staat onder ruimtelijke druk van grote hedendaagse ruimtelijke opgaven. De uitwerking heeft de vorm gekregen in het Landschapspark Zuidvleugel.
Natuur in waterbergings-/recreatiegebieden
Het verhogen van de natuurwaarden in (bestaande) recreatiegebieden is één van de manieren om te investeren in biodiversiteit.
Tijdelijke natuur
‘Aan de slag met Tijdelijke Natuur’ is een project waarmee de provincie in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland tijdelijke natuur promoot. Potentieel interessante terreinen worden in dit project in beeld gebracht en terrein-eigenaren worden aangemoedigd om tot tijdelijke natuur over te gaan.
Tijdelijke natuur is natuur die zich zelfstandig ontwikkelt op braakliggende terreinen, om zo de biodiversiteit in het gebied te stimuleren. Ook kan de kwaliteit van de leefomgeving voor omwonenden verbeteren. Potentieel interessante terreinen worden in dit project in beeld gebracht en terrein-eigenaren worden aangemoedigd om tot tijdelijke natuur over te gaan. De terreineigenaar krijgt vooraf toestemming om beschermde soorten die zich eventueel op het tijdelijke natuurterrein vestigen te verwijderen als de uiteindelijke bestemming gerealiseerd wordt. Zo kunnen terreinen, met bijvoorbeeld een woonbestemming, waar in ieder geval een jaar nog niet gebouwd wordt, een tijdelijke natuurstatus aanvragen. Vooral pioniersoorten kunnen hiervan profiteren. In opdracht van de provincie heeft de Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland een aantal promotiefilmpjes gemaakt om tijdelijke natuur onder de aandacht te brengen.
Zie verder voor de uitvoeringsresultaten (burger-)participatie onder 1.3.7-1 Groenparticipatie.
Financiële verantwoording
Voor dit product zijn geen financiële middelen ingezet.